۶ راه تامین مالی برای دانش بنیان ها طراحی شد کاهش ریسک سرمایه گذاری

۶ راه تامین مالی برای دانش بنیان ها طراحی شد کاهش ریسک سرمایه گذاری

لیمو بلاگ: مدیر کل مرکز تامین مالی معاونت علمی از طراحی ۶ الگوی تامین مالی شرکت های دانش بنیان آگاهی داد و به تشریح جزئیات این برنامه ها پرداخت.



حامد رفیعی ضمن اشاره به جزئیات ۶ الگوی تأمین مالی شرکتهای دانش بنیان و فناور در مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی اظهار داشت: از این ۶ الگو از آغاز سال ۱۴۰۴، ۳ الگو درحال اجرایی شدن است و طراحی الگوهای جدید توسعه سرمایه گذاری در زیست بوم دانش بنیان، هدف اصلی اجرای این طرح ها به حساب می آید.

اوراق گواهی توسعه فناوری به شکل مردم پایه منتشر می شود / جذب ۲۰ همت تا خرداد

رفیعی یکی از مهم ترین الگوها را «اوراق گواهی توسعه فناوری» عنوان نمود و اظهار داشت: این طرح با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طراحی شده و منابع آن از راه مشارکت مردمی تأمین می شود. این اوراق به شکل مردم پایه منتشر خواهد شد و منابع حاصل از آن به شرکتهای دانش بنیان تزریق می شود. برنامه ریزی کرده ایم تا خردادماه ۱۴۰۳ حدود ۲۰ همت (۲۰۰۰ میلیارد تومان) از این طریق جذب نماییم و در صورت موفقیت، این میزان در سالهای آینده افزایش خواهد یافت.
مدیر کل مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی ضمن بیان این مطلب که انتشار این اوراق می تواند اعتماد سرمایه گذاران نسبت به شرکتهای دانش بنیان را افزایش دهد، اظهار داشت: از مهم ترین خصوصیت های این شیوه میتوان به دستیابی به منابع جهت سرمایه گذاری روی پروژه های شرکتهای دانش بنیان و کاهش احتیاج به تسهیلات، ارزان تر بودن تأمین منابع نسبت به روش تأمین مالی جمعی و سایر روش های بازار سرمایه اشاره نمود.
وی در ادامه تصریح کرد: این شیوه تأمین مالی با اولویت تأمین مالی کسب و کارهای دانش بنیان موثر در افزایش سهم زیست بوم در GDP کشور، شرکتهای دانش بنیان سبز، دانش بنیان های دارای طرح ها و اولویت های در رابطه با توسعه انرژی تجدیدپذیر یا اوراق گواهی سپرده سبز حائز اولویت تخصیص خواهند بود.

الگوی فاکتورینگ؛ چاره ای مناسب برای تأمین مالی زنجیره تأمین

مدیر کل مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی الگوی دوم را «فاکتورینگ» نام برد و در اینباره توضیح داد و اظهار داشت: با وجود تاکید قانون برنامه هفتم و قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت ها بر این موضوع، متاسفانه فاکتورینگ در اقتصاد ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ما در مرکز، روشی طراحی نموده ایم که بتواند استقبال ذینفعان را داشته باشد و بعد از اجرای آزمایشی، می تواند به کل اقتصاد تعمیم داده شود.
وی در تشریح این الگو اظهار داشت: در این الگو، خریدار قرارداد خود با فروشنده را در نهاد مالی فاکتور خواهد نمود با این شرط که ۵۰ درصد مبلغ قرارداد را به حساب فروشنده در نهاد مالی واریز نماید. مابقی مبلغ قرارداد تا زمان سر رسید به شکل اقساطی در مقابل تسلیم تضامین مکفی و پرداخت کارمزد به نهاد مالی به حساب فروشنده در نهاد مالی واریز خواهد شد. نهاد مالی هم متعهد خواهد بود که به میزان اصل مبلغ قرارداد (به تضمین مبلغ بلوکه شده در نهاد مالی به ذینفعی فروشنده)، به فروشنده تسهیلات ارائه نماید.
رفیعی افزود: در زمان سر رسید قرارداد، نهاد مالی متعهد به بازگرداندن اصل مبلغ قرارداد بعد از تنزیل و کسر کارمزد نهاد مالی به فروشنده (با شرط تسویه تسهیلات) خواهد بود. درصورتیکه سررسید تسهیلات با سررسید قرارداد متفاوت باشد، معادل مبلغ لازم جهت تضمین باقی مانده تسهیلات، همچنان در حساب فروشنده نزد نهاد مالی بلوکه خواهد بود و در زمان سررسید تسهیلات، به فروشنده باز گردانیده خواهد شد. در این الگو هر سه طرف، منتفع خواهند شد.

تأمین مالی جمعی و کاهش هزینه های سرمایه گذاری شرکت ها

رفیعی در ادامه طراحی «الگوی تأمین مالی جمعی» برای زیست بوم خاص دانش بنیان (Crowdfunding) را بعنوان سومین الگوی تأمین اعتبار پایدار برشمرد و اظهار داشت: در این شیوه از ظرفیت انجمن های دانش بنیان استفاده می نماییم و معاونت در کنار انجمن ها خواهد بود با کاهش هزینه های تأمین مالی، منابع بیشتری را از راه مشارکت مردم و سرمایه گذاران خرد جذب نماییم. این الگو به شرکتهای دانش بنیان کمک می نماید با نرخ های مناسب تر به منابع مالی دسترسی پیدا کنند.
صندوق تضمین دارایی های نامشهود؛ تضمین جذب سرمایه برای دانش بنیان ها
وی همینطور طرح های «بیمه اعتباری، بیمه دارایی نامشهود و صندوق تضمین دارایی های نامشهود» را از دیگر روش های تأمین مالی پایدار نام برد و اضافه کرد: در زیست بوم دانش بنیان، دارایی های نامشهود سهم قابل توجهی دارند، اما متاسفانه در اقتصاد سنتی کمتر دیده می شوند. با راه اندازی این طرح ها، امکان استفاده از این دارایی ها برای تأمین مالی فراهم می شود و شرکت ها می توانند از پشتوانه بیمه و تضمین برای جذب سرمایه استفاده نمایند.
صندوق تأمین مالی مشترک؛ حمایت چند بانک از یک طرح دانش بنیان
مدیر کل مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی با بیان این مطلب که یکی دیگر از الگوها، «صندوق تأمین مالی مشترک» مبتنی بر همکاری است که با مشارکت چند نهاد مالی اجرا می شود، تصریح کرد: در این شیوه، چند بانک یا مؤسسه مالی به شکل مشترک از یک طرح دانش بنیان حمایت می کنند. این کار نه تنها ریسک نهادهای مالی را می کاهد، بلکه دسترسی شرکت ها به منابع مالی را هم بهبود می بخشد و شرکت ها می توانند با یک وثیقه از چندین نهاد مالی (بانک) تأمین مالی شوند اما در دراز مدت باید در پلت فرم هوشمند از نوع فناوری های بلاکچین قرار بگیرد تا شفاف سازی صورت گیرد.
وی در اینباره بیشتر توضیح داد و اظهار داشت: این صندوق در چارچوب پلت فرم همکاری مالی نوآورانه (هما) فعالیت می کند و بر اساس همکاری بین بانکی استوار بوده و در چارچوب مجوز بانک مرکزی، می تواند صندوقی جهت همکاری بین بانکی جهت مشارکت در تأمین مالی و عرضه تسهیلات به هر طرح دانش بنیان راه اندازی شود. در این حالت بانکها بر مبنای اطلاعات پروژه ها و ارزیابی ها تصمیم می گیرند که کدام پروژه ها را تأمین مالی کنند.
درآمد آینده دانش بنیان ها، اقساط تسهیلات می شود
این مقام مسئول معاونت علمی در ادامه الگوی «وام های مبتنی بر درآمد آینده» را یکی دیگر از ابتکاری ترین طرح ها برای تأمین مالی پایدار شرکتهای دانش بنیان و فناور عنوان نمود و اظهار داشت: در چارچوب این الگو، شرکتهای دانش بنیان متعهد می شوند که درصدی از درآمد آینده کارشان را بعنوان اقساط تسهیلات اعلام کنند. این اظهار درآمد که بر مبنای موفقیت در بازپرداخت، اعتبار برای تسهیلات بعدی را دریافت می کند، خیلی مهم است و در ارزیابی ها نهاد تأمین کننده مالی، برای اعتباردهی و تخصیص تسهیلات بعدی، تاثیر گذار خواهد بود.
وی ضمن اشاره به این که در این شیوه، اقساط وام به جای مبالغ ثابت، به شکل درصدی از درآمد شرکت ها تعیین می شود و با تشکیل یک نظام اعتبارسنجی پویا، شرکتهای متعهد از مزایای بیشتری برخوردار خواهند شد، بیان نمود: همواره این نگرانی در وام های مبتنی بر درآمد وجود دارد که اظهار دقیق درآمد از سوی شرکت ها تحقق نیابد. در الگوی اعتباردهی برپایه اعلام درآمد که توسط معاونت علمی معرفی می شود، شرکت ها ابتدا یک وام اولیه دریافت می کنند و برپایه درآمدهای اعلام شده و اهداف محقق شده، می توانند اعتبار برای وام بعدی را دریافت نمایند.
مدیر کل مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی در همین رابطه اضافه کرد: شرکت هایی که درآمدهای خویش را دقیق اعلام کنند و به اهداف مالی تعیین شده برسند، با عنایت به کاهش ریسک نهاد وام دهنده، محتمل است که با وثایق کمتر و به طور کلی نرخ های سود واقعی کمتری برای وام های بعدی مواجه شوند و یا حتی بانکها با شخصی سازی مشتریان، شرایط وام دهی بهینه تری را به این گروه پیشنهاد دهند.
توسعه اوراق صکوک و انواع مرابحه در زیست بوم دانش بنیان
رفیعی در ادامه با بیان این که طرح های دیگری همچون توسعه فرانچایزهای فناورانه، توسعه اوراق صکوک و انواع مرابحه در زیست بوم دانش بنیان، و انتشار اوراق سبز در بازار سرمایه در دستور کار مرکز قرار دارد، اظهار داشت: الگوی دیگری که درنظر داریم، توسعه گواهی صرفه جویی ناشی از توسعه فناوری در بازار سرمایه است. آئین نامه های در ارتباط با این طرح نهائی شده و ظرفیت بسیار خوبی برای صرفه جویی انرژی به حساب می آید. این اقدام می تواند به کاهش تهدیدات انرژی کشور کمک نماید و فضایی امن تر را ایجاد نماید.
توسعه بازار نوآفرین فرابورس در ۱۴۰۴ در دستور کار
وی ضمن اشاره به توسعه بازار نوآفرین در فرابورس در سال ۱۴۰۴ اظهار داشت: بازار نوآفرین با دو تابلوی رشد و تابلوی دانش بنیان در فرابورس ایجاد و این برنامه از دیماه اجرا شده است و نخستین شرکت دانش بنیان در بازار نوآفرین ارائه شد. سال جاری فرآیند توسعه ای بازار نوآفرین پیگیری خواهد شد.
مدیر کل مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی همینطور از طریق اندازی «صندوق سرمایه گذاری با اثرات اجتماعی» اطلاع داد و اظهار داشت: اجرای این صندوق بخصوص در حوزه های آب، انرژی و محیط زیست و با نگاهی به محرومیت زدایی از مناطق محروم کشور پیش خواهد رفت. می دانیم برخی کسب و کارها در این مناطق بخصوص در حوزه های نام برده نمی توانند نرخ های سودی که در بازار وجود دارد را پرداخت کنند. بنابراین ما یک صندوق سرمایه گذاری مد نظر داریم که در این صندوق، نرخ ها پایین تر است و در حوزه مسئولیت اجتماعی ورود می کند و ان شاءالله بتوانیم نیازهای کشور را تأمین کنیم؛ شاید این مورد برای سرمایه گذار خیلی جذاب نباشد، ولی برای کشور منافع زیادی برای ایجاد اشتغال و بهبود وضعیت مردم دارد.


منبع:

1404/01/23
09:58:09
5.0 / 5
10
تگهای خبر: تولید , دانش بنیان , سنتی , شركت
این مطلب لیمو بلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در لیموبلاگ
نظرات بینندگان لیموبلاگ در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵