در گفت وگو با ایسنا مطرح شد

مازندران تحت تاثیر 5 گسل فعال البرز، زمین لغزش مخاطره ثانویه منطقه كوهستانی البرز مركزی و غربی

مازندران تحت تاثیر 5 گسل فعال البرز، زمین لغزش مخاطره ثانویه منطقه كوهستانی البرز مركزی و غربی

لیمو بلاگ: عضو هیات علمی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله لرزه خیزی استان مازندران را متاثر از گسل های ˮالبرز شمالیˮ و ˮالبرز مركزیˮ دانست و اظهار داشت: هر رخداد زلزله شدید با بزرگای بیشتر از 6 در این منطقه با وقوع زمین لغزش های مهم می تواند همراه باشد كه بعنوان مخاطره ثانویه در منطقه كوهستانی البرز مركزی و غربی در اثر رخداد زلزله می تواند باعث خسارت و تلفات بخصوص در ˮجاده چالوسˮ شود.



دكتر مهدی زارع در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به لرزه خیزی استان مازنران، اظهار داشت: بررسی مهمترین زمین لرزه های مازندران در تاریخ حدود 1000 ساله اخیر آن، نشان داده است كه بیشتر این زمین لرزه ها در بخش های شرق البرز مركزی در "فریم" و منتهی الیه غربی آن در "طالقان" ثبت یا گزارش شده است.

وی افزود: لرزه خیزی مازندران بیشتر تحت تاثیر گسل "البرز شمالی" و گسل "مازندران" در بخش های مركزی "نور" و "بلده" و گسل "شمال البرز مركزی" و همینطور گسل "بهشهر" و قطعه شرقی گسل "البرز شمالی" در بخش های شرقی البرز مركزی است.

به گفته زارع بر این اساس مهمترین مناطق با پتانسیل خطر بالای رخداد یك زمین لرزه بزرگ در مازندران عبارتند از مناطق مركزی و تلاقی گسل های "بهشهر" و "مازندران" در جنوب "ساری" و "بابل" و منطقه مركزی "البرز مركزی" كه پتانسیل رخداد زمین لرزه با بزرگای 7.5 در آنها بر پایه زمین لرزه های تاریخی و شواهد گسلش و ریخت زمین ساختی سطحی وجود دارد.

زلزله های قبلی در این منطقه در جدول ذیل آمده است:
سال رخداد به میلادی بزرگای زلزله منطقه 1127 6.8 فریم 1301 6.7 فریم 1485 7.2 دیلم 1608 7.6 طالقان 1665 6.5 دماوند 1678 6.5 مازندران 1809 6.5 آمل 1825 6.7 هراز 1830 7.1 دماوند 1935 6.3 كسوت 1907 6.8 سنگچال 2004 6.5 فیروزآباد-كجور
زلزله های البرز مركزی

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به زلزله های البرز مركزی، توضیح داد: مهمترین گسل های لرزه زا در منطقه البرز مركزی شامل گسل های "شمال البرز"، گسل "خزر" (مازندران)، گسل "لاریجان"، گسل "لار"، گسل "مشا"، گسل "كندوان" و گسل "بلده" می گردد.



نقشه گسل های البرز مركزی

وی افزود: گسل خزر (مازندران) از حدود 12 كیلومتری جنوب شهر نور و در مرز بین كوه و دشت "مازندران" باعث تغییر شكل و واژگونی آبرفت های جوان شده است. در كیلومتر 23 جاده "رویان –بلده" مقطع گسل "شمال البرز" كه از روستای "وازك" عبور می كند، با تولید یك زون خورد شده به پهنای حدود 1000 متر مشهور است.



پهنه خردشده البرز شمالی در جاده رویان-بلده (كیلومتر 23) در جنوب رویان در وازك

زارع تصریح كرد: این گسل زلزله 8 خرداد 1383 "فیروزآباد كجور" با بزرگای 6.5 را باعث شد كه با 27 كشته همراه بود و در منطقه های "بلده" و "كجور" به شدت احساس شد.

این محقق حوزه زلزله همینطور خاطرنشان كرد: بخش شرقی این گسل همان گسل مسبب رخداد زمین لرزه 11 تیر 1336 (2 ژوئیه 1957) "سنگچال" (جنوب آمل) است كه حدود 1200 نفر كشته بر جای گذاشت. بزرگای زلزله سنگچال در مقیاس امواج سطحی Ms- از 6.8 تا 7.5 گزارش شده است.

وی تصریح كرد: از این رو گسل شمال البرز، گسل مهمی است كه پتانسیل لرزه زایی مهمی هم دارد، به گونه ای كه این گسل در سال های اخیر در 21 شهریور سال 92، سه زمین لرزه كوچك را در جنوب غرب سبب شده است.

زارع با اشاره به اینكه این زلزله ها همگی زلزله های كوچكی بودند كه در حوالی "كلاردشت" رخ داده است، اظهار نمود: هر رخداد زلزله شدید (با بزرگای بیشتر از 6) در این منطقه با وقوع زمین لغزش های مهم می تواند همراه باشد كه بعنوان مخاطره ثانویه در منطقه كوهستانی البرز مركزی و غربی در اثر رخداد زلزله می تواند باعث خسارت و تلفات بخصوص در جاده های مهم نظیر "جاده چالوس" و روستاها و شهرهای واقع در منطقه كوهستانی مانند "كلاردشت" شود.

وی تصریح كرد: وجود دریاچه "ولشت" در نزدیكی كلاردشت نمایانگر سدی زمین لغزشی است كه به احتمال زیاد به رخداد یك زمین لرزه مهم قبلی (با تاریخی كه هنوز مشخص نشده است) در همین منطقه این سه زمین لرزه كوچك مربوط بوده است. ازاین رو چه بسا زمین لرزه تاریخی مهمی در همین منطقه در زمانی پیش از ثبت دستگاهی زمین لرزه ها رخ داده است.




1397/07/18
13:21:19
0.0 / 5
5025
تگهای خبر: بین المللی , پژوهش , تولید
این مطلب لیمو بلاگ را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در لیموبلاگ
نظرات بینندگان لیموبلاگ در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳