سوالات بی پاسخ درباره واكسن های كرونا

سوالات بی پاسخ درباره واكسن های كرونا

به اعتقاد محقق حوزه ایمونوژنتیک در واکسن های کرونا که در دنیا برمبنای چهار فناوری تولید و با مجوز استفاده اضطراری EUA عرضه شده اند، در ابتدا مشاهده شد که سطح ایمنی بدن را کم می کنند، بدین جهت تزریق دو دوز پیشنهاد شد؛ ولی اینکه این واکسن بعد از تزریق در سنین مختلف چه اثراتی دارد، هنوز مشخص نیست.


به گزارش لیمو بلاگ به نقل از ایسنا، دکتر قاسم آهنگری متخصص ایمونوژنتیک و عضو هیات علمی پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در وبینار آموزشی "ایمونوژنتیک، واکسن کووید-۱۹" با اشاره به روند شیوع ویروس کرونا از چین به جهان، اظهار داشت: این ویروس در ووهان چین بعنوان مرکز فعال در حوزه علوم بیولوژیکی و میکروبیولوژی آغاز شد، ولی هیچ وقت کل چین و حتی در کشورهایی مانند تایوان، ژاپن، سنگاپور، اندونزی و مالزی درگیر اپیدمی آن نشدند.
وی با اشاره به شیوع این ویروس از اسفندماه سال قبل در کشور، اظهار نمود: در کشوری مانند تایوان آمار مرگ و میر ۷ تا ۸ نفر است و برمبنای آمارها در دنیا بیش از ۱۰۰ میلیون نفر آلوده به این ویروس شدند و ۲ میلیون نفر بر اثر این ویروس جان خودرا از دست دادند؛ بدین جهت این بیماری از نظر سلامت بسیار مورد توجه و با اهمیت می باشد.
آهنگری با تاکید بر اینکه برمبنای اطلاعاتی که از این ویروس در اختیار داریم، برای این ویروس نه درمان و نه واکسن اختصاصی وجود دارد، افزود: از زمان شیوع این ویروس داروهایی برای درمان بیماران مبتلا به این ویروس کاندیدا شدند که متاسفانه هیچ کدام از این داروها اختصاصی این ویروس نبودند، ولی در چند ماه اخیر بر روی روش های پیشگیری متمرکز شده اند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیست فناوری یکی از روش های پیشگیرانه برای این ویروس را واکسیناسیون عنوان نمود و تصریح کرد: اساسا اگر این بیماری در چند سال قبل شیوع می یافت، شناسایی این ویروس با چالش هایی همراه بود.
اقداماتی که در دنیا برای شناخت ویروس انجام شد
وی افزود: آنچه که سبب شد امروز به سرعت پی به ساختار ویروس کووید-۱۹ ببریم و آنرا شناسایی نماییم، پروژه بزرگی با عنوان (Human Genome Project) بود که در امریکا اجرائی شد و در ضمن آن کل اطلاعات ژنوم بدن ما که در داخل یک سلول است، استخراج شد و مزیت این داده ها آنست که اگر عامل خارجی شامل RNA و یا DNA و بطور کلی هر محتوای بیگانه وارد بدن شود، باتوجه به اطلاعاتی که از این پروژه بزرگ به دست آمده است، می توانیم مورد شناسایی قرار دهیم.
آهنگری با تاکید بر اینکه این امر نیز برای ویروس کرونا بعنوان یک RNAویروس رخ داد و به محض ورود به بدن انسان مورد شناسایی قرار گرفت، افزود: این ویروس یک ویروس ناپایدار است و به سبب موتاسیونی که دارد، این ویروس دارای انواع و اقسام مختلفی است و این امر بررسی این ویروس را با چالش مواجه خواهدنمود.
این متخصص ایمونوژنتیک A، B و C را از فرم های ویروس کرونا دانست و اشاره کرد: فرم A این ویروس از خفاش و مورچه خوار شناسایی شد. از فرم A فرم B منتج شد که بیشتر در چین مشاهده شد که اصطلاحا به آن فرم "ووهان" گفته می شود و فرم C نیز در اروپا و سنگاپور شناسایی شدند و هم اکنون فرم های E و G این ویروس نیز مورد شناسایی قرار گرفت.
وی با اعلان اینکه این ویروس بالذاته قادر به تکثیر نیست و برای تکثیر شدن نیاز به وارد شدن به داخل سلول میزبان دارد، اظهار نمود: این ویروس بوسیله ذرات هوا و تنفس منتقل می شود، ولی یکی از راه های انتقال این ویروس که مورد غفلت قرار گرفته، "مدفوع" است. این ویروس بوسیله مدفوع نیز فرد سالم را آلوده می کند.
آهنگری افزود: زمانی که این ویروس وارد بدن شد، می‎تواند دستگاه گوارش، قلب، ریه، مغز و کلیه ها را مورد حمله قرار دهد؛ ولی بیشترین بافتی را که مورد حمله قرار می دهد، ریه است؛ چونکه در ریه بیشترین میزان مولکول رسپتور یا گیرنده این ویروس را دارد که حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد برآورد شده است.
عضو هیات علمی پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با تاکید بر اینکه برمبنای مطالعات انجام شده ۳ تا ۴ ماه بعد از مبتلاشدن به این ویروس از داخل مدفوع فرد آلوده شده جداسازی شده است، اظهار داشت: بوسیله تست های ژنتیکی این ویروس مورد شناسایی قرار می گیرد که تحول بزرگی است، ضمن آنکه با بهره گیری از نرم افزارهای پیشرفته بایوانفورماتیکی، مدل سازی هایی از این ویروس انجام شد و نشان داد که این ویروس نه فقط در داخل سیتوپلاسم سلول اختلال ایجاد می کند، بلکه فاکتور ترانس کریپشن که مسوول تولید ژن های دیگر هستند را مورد حمله قرار می دهند و بطور کلی این ویروس حدود ۴۰۰ پروتئین مختلف که در انتقال پیام داخل سلولی اهمیت دارند را هدف قرار می دهد.
وارد شدن یک عامل خارجی
آهنگری، با اشاره به واکنش بدن در زمان وارد شدن عامل خارجی به بدن، توضیح داد: در این وضعیت ابتدا سیستم ایمنی غیر اختصاصی عامل را مورد شناسایی قرار می دهد و وقتی نتواند در مقابل این عامل مقاومت کند، سد ایمنی شکسته می شود و سیستم ایمنی اختصاصی وارد عمل خواهد شد، در نهایت آنتی بادی سازی به صورت اختصاصی آغاز می شود تا این عامل خارجی حذف شود.
این محقق با تاکید بر اینکه بعد از ۴ تا ۵ روز علائم بیماری بروز خواهد کرد، اظهار داشت: به طور کلی بیماران مبتلا به این ویروس به ۴ دسته کلی تقسیم بندی می شوند که گروه اول گروه بدون علائم هستند که جزو گروه خطرناک به شمار می روند و گروه دوم خفیف، گروه سوم بیماران بستری در بیمارستان ها و گروه چهارم بیمارانی هستند که از بخش به ICU منتقل می شوند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، با تاکید بر اینکه هر چه از گروه اول به گروه چهارم می رویم، پاسخ ایمنی شدید مشاهده می شود، در این زمینه توضیح داد: پاسخ ایمنی شدید به ظاهر خوب است، ولی این امر منجر به مرگ افراد خواهد شد؛ بدین جهت هر پاسخ ایمنی، پاسخ ایمنی خوب نخواهد بود.
تولید واکسن
این متخصص حوزه ایمونوژنتیک با اشاره به سابقه تولید واکسن در دنیا، اشاره کرد: امروزه با بهره گیری از فناوری های پیشرفته واکسنی که ۱۰ تا ۱۵ سال تولید می شد، در کمتر از یک سال به بازار عرضه می شود و آنچه که سبب شد در کمتر از یک سال در جامعه جهانی به واکسن کرونا دست یابیم، فناوری پیشرفته در زمینه سوپرکامپیوترها، نرم افزارها و مدل سازی ها است که امکان دور زدن فرآیندهای آزمایشی روی حیوانات را به ما داده است.
آهنگری اشاره کرد: بر طبق این فناوری ها می توانیم مسیرهای پیچیده آزمایشگاهی را دور بزنیم و در زمینه ساخت واکسن کرونا نیز این امر صورت گرفت و بوسیله تکنولوژیهای جدید قطعات مختلف ژنوم این ویروس مورد آنالیز قرار داده شد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، با اشاره به انواع واکسن های مقابله با کرونا در دنیا، اضافه کرد: واکسن های این ویروس به ۴ نوع "پایه نوکلوئیک اسید"، "واکسن های نوترکیب Recombinant Viral Vector"، " واکسن های زیر واحد پروتئین Protein Subunit" و "ویروس ضعیف شده" تولید شده است.
وی با تاکید بر اینکه واکسن های تولید شده در دنیا تنها مجوز اضطراری دریافت نمودند نه مجوز FDA، تصریح کرد: مزیت واکسن تولید شده کمپانی "استرازیکا" و "آکسفورد" و "جانسون اند جانسون" این است که نیاز به دمای منهای ۷۰ درجه سانتیگراد ندارد و ۳ ماه در دمای یخچال و ۲ سال در دمای منهای ۲۰ درجه سانتی گراد قابل نگهداری است.
آهنگری افزود: هم اکنون واکسن های کرونا برمبنای میزان اثر بخشی عرضه شده اند و در حال تکمیل شدن هستند، ضمن آنکه بررسی این واکسن ها بعد از تزریق نشان داد که سطح ایمنی دریافت کنندگان واکسن کاهش یافت؛ بدین جهت تزریق دو دوز از این واکسن پیشنهاد شد تا این چالش برطرف شود.
وی با تاکید بر اینکه این ویروس در سنین مختلف از کودکی تا سالمندی رفتارها و پاسخ ایمنی متفاوتی را ایجاد می کند، افزود: در واکسن های تولید شده برای این ویروس به این نیاز پاسخ داده نشده است و ما هیچ اطلاعاتی دراین زمینه در اختیار نداریم، علاوه بر آن میزان لطمه پذیری افراد به این واکسن معین نیست.



1399/10/18
23:58:54
0.0 / 5
1370
تگهای خبر: بیمارستان , پژوهش , تكنولوژی , تولید
این مطلب لیمو بلاگ را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در لیموبلاگ
نظرات بینندگان لیموبلاگ در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵