به روزرسانی مقاله سازمان بهداشت جهانی
نكات كاربردی جدید در جلوگیری از عفونت و انتقال ویروس كرونا
به گزارش لیمو بلاگ سازمان بهداشت جهانی با به روز رسانی نكات كاربردی برای جلوگیری از عفونت و انتقال ویروس كووید-۱۹، جدید ترین شواهد علمی درباره ویروس كرونا را منتشر نمود.
به گزارش لیمو بلاگ به نقل از مهر، مؤسسه ملی تحقیقات سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقاله ای علمی با عنوان «انتقال ویروس کووید -۱۹: نکات کاربردی در اقدامات احتیاطی جلوگیری از عفونت»، نسخه به روزرسانی شده مقاله علمی ۲۹ مارس ۲۰۲۰ سازمان بهداشت جهانی را به همراه شواهد علمی جدید در مورد انتقال کووید -۱۹، ویروس عامل بیماری COVID-۱۹ منتشر نمود. این خلاصه علمی، مروری بر نحوه انتقال کووید- ۱۹ آنچه در مورد انتقال ویروس توسط افراد آلوده و کاربردهای آن در عفونت و اقدامات احتیاطی کنترل در داخل و خارج از مراکز پزشکی شناخته شده است، عرضه می دهد. راه های انتقال؛ انتقال از راه تماس و قطرک ها انتقال کووید- ۱۹ می تواند از راه تماس مستقیم، غیرمستقیم یا نزدیک با افراد آلوده از راه ترشحات آلوده مانند بزاق و ترشحات تنفسی یا قطرک های تنفسی آنها هنگامی که فرد آلوده سرفه، عطسه، صحبت کند یا آواز بخواند، اتفاق بیافتد. قطرک های تنفسی قطری ۱۰-۵ میکرومتری دارند. به قطرک ها با قطر کمتر از ۵ میکرومتر هم هسته های قطرکی یا آئروسل گفته می شوند. انتقال قطرک های تنفسی می تواند در هنگام تماس نزدیک شخص (تا فاصله ۱ متر) با یک فرد آلوده که دارای علایم تنفسی است (مثل سرفه یا عطسه) یا در حال صحبت کردن یا آواز خواندن است، رخ دهد. در این شرایط، قطرک های تنفسی حاوی ویروس می تواند به دهان، بینی یا چشم های فرد مستعد برسد و به عفونت منجر شود. انتقال غیرمستقیم از راه تماس یک میزبان مستعد با یک شی یا سطح آلوده fomite هم امکانپذیر است. راه های انتقال؛ انتقال هوابرد (انتقال از راه هوا) انتقال از راه هوا (انتقال هوابرد) به گسترش و انتشار عامل ایجاد عفونت از راه هسته های قطرکی (آئروسل) گفته می شود که در صورت معلق بودن در هوا در مسافت های طولانی و مدت زمان زیادی به صورت عفونی باقی می مانند. هوابرد بودن کووید ۱۹ می تواند در خلال فعالیتها و درمان های پزشکی که امکان دارد منجر به تولید آئروسل شود، رخ دهد. WHO همراه با متخصصین علمی، به صورت فعال بحث و ارزیابی کرده اند که آیا کووید- ۱۹ امکان دارد در صورت عدم وجود روش های تولید آئروسل، بخصوص در محیط های داخلی با تهویه ضعیف منتشر شود؟ فیزیک هوای بازدمی و فیزیک جریانات فرضیه هایی را در مورد مکانیسم های ممکن انتقال کووید- ۱۹ از راه آئروسل ها بوجود آورده است. بررسی جزئیات پژوهش های صورت گرفته از آن حکایت می کند که انتقال بیماری از راه قطرک ها و سطوح آلوده می تواند به صورت فرد به فرد صورت گیرد. علاوه بر این، محیط های تماسی نزدیک (محیط صمیمی) در مراکز عمومی امکان دارد انتقال بیماری را از تعداد کم بیمار به خیلی از افراد دیگر تسهیل کند (انتشار بسیار بالا، ) بخصوص هنگامی که در عدم رعایت فاصله اجتماعی دستها شسته نشود و یا از ماسک استفاده نشود. راه های انتقال؛ انتقال از راه فومیت (سطوح) آلوده ترشحات یا قطرک های تنفسی که توسط افراد آلوده دفع و منتشر می شود، می توانند سطوح و اشیا را آلوده کرده و سبب ایجاد فومیت (سطوح) آلوده شوند. ویروس کووید -۱۹ زنده و/ یا RNA ردیابی شده توسط RT-PCR بسته به شرایط محیطی (از جمله دما و رطوبت) و نوع سطح بخصوص با غلظت های بالا در محیط های درمانی بیماران COVID-۱۹ در بازه های زمانی مختلف از ساعتها تا روزها یافت می شود. ازاین رو ویروس امکان دارد به صورت غیر مستقیم از راه لمس سطوح در محیط های گذرا یا لمس اشیاء آلوده به ویروس از راه یک شخص آلوده (مثلاً گوشی معاینه پزشک یا دماسنج) و به دنبال آن لمس دهان، بینی یا چشمها، انتقال یابد. با وجود شواهد و مدارک پیاپی در مورد آلودگی سطوح به کووید- ۱۹ و بقای ویروس در بعضی از سطوح، هیچگونه گزارش خاصی وجود ندارد که مستقیماً انتقال از راه سطوح آلوده را مطرح کرده باشد. افرادی که با سطوح بالقوه عفونی در تماس هستند اغلب با فرد بیمار هم در تماس نزدیک هستند؛ ازاین رو تشخیص بین انتقال عامل بیماری از راه قطرک های تنفسی و یا سطوح آلوده دشوار است. با این وجود، سطوح آلوده به عنوان یکی از طریق های انتقال کووید- ۱۹ می تواند مبین آلودگی محیط پیرامون ناشی از تماس با افراد باشد و البته این واقعیت را بیان کند که ویروس کرونا و سایر ویروسهای تنفسی می توانند از این طریق انتقال یابند. سایر روش های انتقال RNA ویروس کووید- ۱۹ همینطور در سایر نمونه های بیولوژیکی همچون ادرار و مدفوع بعضی از بیماران مشاهده شده است. بعضی از مطالعات از شناسایی RNA ویروس کووید- ۱۹ در پلاسما یا سرم اطلاع داده اند، و همینطور ویروس می تواند در سلول های خونی تکثیر شود. با این وجود، نقش انتقال ویروس از راه خون هنوز مشخص نمی باشد. هم اکنون، هیچ مدرکی برای انتقال داخل رحمی کووید -۱۹ از زنان آبستن آلوده به جنین آنها وجود ندارد، باآنکه داده ها محدود هستند. WHO اخیراً چکیده علمی در مورد شیردهی و COVID-۱۹ منتشر نموده است. انتقال کووید- ۱۹ از مادر به جنین تابحال مشاهده نشده است. چه زمانی افراد آلوده به کووید -۱۹ دیگران را آلوده می کنند؟ دانستن اینکه چه زمانی یک فرد آلوده می تواند کووید -۱۹ را گسترش دهد، به اندازه چگونگی راه های انتقال و گسترش ویروس مهم می باشد. WHO اخیراً گزارش علمی کوتاهی منتشر و به این مورد پرداخته است که چه زمانی امکان دارد شخص آلوده به ویروس بر مبنای شدت بیماری خود، آنرا گسترش دهد. شواهد نشان داده است که RNA ویروس کووید- ۱۹ اندازه گیری شده توسط RT-PCR را می توان در افراد مبتلا با بیشترین بار ویروس، ۱-۳ روز پیش از شروع علایم آنها تشخیص داد، همینطور ویروس در محدوده روز شروع علایم هم شناسایی شده و بعد از آن با گذشت زمان کاهش تدریجی داشته است. به نظر می آید نتایج آزمایش RT-PCR به صورت کلی برای افراد بدون علامت ۱-۲ هفته و برای بیماران مبتلا به بیماری خفیف تا متوسط، تا ۳ هفته یا بیشتر مثبت است. در بیماران با درجه مبتلا شدن شدید به ۱۹-COVID این زمان می تواند بسیار طولانی تر باشد. ویروس زنده در نمونه بیمار بدون علامت و در بیماران مبتلا به بیماری خفیف تا متوسط به مدت ۸-۹ روز بعد از شروع علایم و در مدت زمان طولانی تر در بیماران به شدت بیمار، تشخیص داده شده است. افراد آلوده به کووید -۱۹ بدون علایم بیماری هم می توانند دیگران را آلوده کنند. میزان گسترش و شیوع بیماری بدون علامت در جامعه ناشناخته است. نسبت افراد بیمار بدون علایم بالینی احتمالاً تحت تأثیر سن متفاوت می باشد. به طوریکه به علت افزایش شیوع بیماری های زمینه ای در گروه های سنی بالاتر، خطر مبتلا شدن به بیماری در این گروه سنی با درجه شدیدتری وجود دارد و در عین حال مطالعات نشان می دهند که کودکان نسبت به بزرگسالان از نظر بالینی علایم کمتری را نشان می دهند. اقدامات جلوگیری از انتقال بیماری درک چگونگی، زمان و موقعیت هایی که افراد آلوده شده، ویروس را انتقال می دهند برای ایجاد و اجرای روش های کنترل و شکستن زنجیره انتقال مهم می باشد. شواهد و تجربیات موجود نشان داده است که محدود کردن تماس نزدیک بین افراد آلوده و سایر افراد، پایه اصلی شکستن زنجیره انتقال ویروس عامل ایجاد COVID-۱۹ است. پیشگیری از انتقال را به بهترین وجه با شناسایی هرچه زودتر موارد مشکوک، آزمایش و جدا کردن افراد عفونی می توان انجام داد. علاوه بر این، شناسایی افراد در تماس نزدیک با بیمار، بسیار حیاتی می باشد تا بتوان با قرنطینه کردن آنها و همینطور شکستن زنجیره انتقال از روند روبه جلو شیوع بیماری جلوگیری کرد. ازاین رو دوران قرنطینه باید از آخرین تماس با فردی که به ویروس مبتلا شده به مدت ۱۴ روز بطول بیانجامد. اگر این امکان وجود نداشته باشد که در یک مکان جداگانه قرنطینه صورت گیرد، نیاز است فرد به مدت ۱۴ روز خویش را در محل زندگی خویش قرنطینه کند. برای جلوگیری از انتقال، WHO مجموعه ای کامل از اقدامات را سفارش می کند از جمله: * شناسایی بیماران مشکوک در اسرع وقت، آزمایش و جداسازی کلیه موارد (افراد آلوده) در محل هایی با امکانات مناسب. * شناسایی و قرنطینه کردن تمام افراد در تماس نزدیک با افراد بیمار. آزمایش کردن افراد با علایم پیشرونده بیماری. جداسازی آنها درصورت آلوده بودن. * استفاده از ماسک های پارچه ای در موقعیت های خاص و بخصوص در مکان های عمومی که ازدحام وجود دارد و سایر اقدامات پیشگیری مانند حفظ فاصله اجتماعی امکان پذیر نیست. * بکارگیری اقدامات احتیاطی مربوط به تماس و قطرک ها توسط کارکنان بهداشتی که از بیماران ۱۹-COVID مشکوک و تأیید شده مراقبت می کنند. * استفاده مداوم از ماسک پزشکی توسط کارکنان بهداشتی و درمانی شاغل در کلیه مناطق کلینیکی و در خلال کلیه فعالیتهای روزمره در کل شیفت کاری. * در هر زمانی، بهداشت مکرر دست، حفظ فاصله اجتماعی از دیگران در صورت امکان و حفظ قوانین تنفسی رعایت شود. * دوری از مکانهای شلوغ، مکان ها با ارتباط نزدیک و صمیمی و فضای محصور با تهویه ضعیف. * برای محافظت از دیگران ماسک پارچه ای را در فضای بسته و پر ازدحام بپوشید و از تهویه مناسب محیطی در کلیه محیط های بسته و تمیز کردن مناسب و ضد عفونی محیط اطمینان حاصل کنید.
این مطلب لیمو بلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط در لیموبلاگ
نظرات بینندگان لیموبلاگ در مورد این مطلب